Skal den næste børnefødselsdag være bæredygtig?

Bæredygtig børnefødselsdag

Vi kender det alle. Det skal være nemt og hurtigt at gøre klar til børnefødselsdagen og lige så nemt og hurtigt at rydde op igen bagefter. Derfor bruges ofte engangsduge og service, som traditionelt er lavet af plastik. Vi oplever også, at børnene tager servicen med ud i haven, når der skal leges gemmeleg eller spark-til-bøtten. Og herfra kan plastservicen ende i naturen, uden at det var hensigten. Men heldigvis er der gode alternativer, hvor du kan være med til at gøre din næste børnefødselsdag bæredygtig.

Tallerkener, bestik og glas

Når du har brug for engangsservice (tallerkener, bestikglas, kopper og sugerør) som er bæredygtigt, så er der flere ting du skal have for øje.

”Træmærket”

Ét er naturligvis at produkter, som er lavet af naturens egne ressourcer i sig selv er bæredygtige, da de er biobaserede. Biobaserede produkter kan laves af forskellige træsorter, græsarter, stivelse eller tang. Fælles for disse er, at det er bæredygtige ressourcer, som naturligt genskabes i naturen. Dog er det vigtigt at sikre, at der ikke ydes rovdrift på naturens ressourcer. Her er ”træ-mærket” en sikker indikator for, at der er plantet minimum lige så meget som høstet for at lave et produkt. Læs mere om ”træ-mærket” her: https://dk.fsc.org/dk-dk/hvad-er-fsc.

Bioplast mærket

Noget andet er om disse produkter er belagt med traditionel plastfilm eller andet, som gør dem svært nedbrydelige. Her er det vigtigt at sikre at plastfilmen på indersiden af et krus eller et gennemsigtigt vandglas er produceret af bionedbrydelige materialer (https://ansvarli.dk/pages/om-miljoet). Din sikkerhed for dette er, hvis du kan se Seedling eller TÜV SÜD mærkninger på sit produkt (https://www.european-bioplastics.org/bioplastics/standards/labels/). Derudover bør du sikre dig, at du går efter produkter, som angiver at de er komposterbarer. Dette er din sikkerhed for at produktet er lavet og nedbrydes på en bæredygtig måde.

Maden

Maden du servere til børnefødselsdagen kan naturligvis også være bæredygtig -men vigtigt er det også, at den smager og ser flot ud.

Lavt kødindhold

Det vigtigste element omkring maden er at reducere kødindholdet og hæve planteindholdet. Ift. kød til børnefødselsdagen så er der mange alternativer. Man kan fx nåde lave veganske bøffer, pølser eller kødboller. Her er der efterhånden et stort marked, som udbyder sunde og bæredygtige alternativer til de traditionelle kødholdige produkter.

Undgå smid-ud

Det andet helt store element er at undgå madspild. Smider vi mad ud misbruger vi naturens produkter, da der ikke er nogen form for udnyttelse af de ressourcer, der er brugt til at skabe maden. Her kan et godt råd være, at få samlet maden og kager ind inden børnefødselsdagen slutter og omfordele i passende portioner til forældrene. Således minimeres madspildet markant (https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Madspild.aspx).

Aktiviteterne

Og så er der aktiviteter. Her er der heldigvis frit valg på hylderne, så længe at du minimerer brug af el og transport. Så hold fødselsdag i nærområdet, så klassekammeraterne kan cykle til festen. Og lav nogle aktiviteter som ikke kræver en masse energiressourcer.

Affaldshåndtering

Når festen så er slut, skal det gerne være let at rydde op og gøre rent. Alle er trætte og klar til at slappe af. Her kan alle dele fra bordet, som er produceret af komposterbare materialer sendes til naturlig kompostering. Det kan fx være PLA bioplast glas, bambus tallerkenerknive, gafler, skeer eller serveringsbåde i birketræ. Se lokale regler for affaldshåndtering her: https://www.borger.dk/miljoe-og-energi/Affald-og-genbrug/Affaldsordninger.

Efterfølgende kan alle produkter nedbrydes på et industrielt anlæg og derved minimeres det miljømæssig aftryk til et minimum.

Har du fået lyst til hurtigt at arrangere en bæredygtig fest, så kan de vælge en færdigpakke, der indeholder alt hvad du behøver -  Festpakke (firkantet bambus tallerkener)Festpakke (runde bambus tallerkener)Deluxe festpakke (firkantet bambus tallerkener) eller Deluxe festpakke (runde bambus tallerkener).

Rigtig god fornøjelse og god fest.