Engangsservice anno 2021

Nyt EU direktiv

I 2019 besluttet EU med et direktiv at vi skal passe bedre på vores miljø. Baggrunden for beslutningen er at, ifølge kommissionen, er mere end 80% af havaffald plast. De produkter, der er omfattet af lovgivningen, udgør 70% af alt havaffald. I direktivet var der flere rigtig gode tiltag som år efter år skal indføres i EU landene. EU vil gerne gå forrest og det vil vi også!

Regulering af engangsservice

I EU direktivet var der en række punkter som specifikt omfatter brugen af engangsservice. Formålet med disse reguleringer er; ét at mindske produktionen af plastik fremstillet fra fossile olier og to at reducere brugen af engangsservice. Dermed skal vi som forbrugere bruge mindre engangsservice og det vi bruger skal være bæredygtigt. Se en oversigt her.

Krav fra 03-07-2021

Det er landene i EU (og dermed Danmark) hvor det senest 3. juli 2021 ikke er lovligt at sælge engangsservice af plastik for hvad angår:

  • Engangsbestik af plastik (gafler, knive, skeer og spisepinde)
  • Plastiktallerkener til engangsbrug
  • Sugerør af plast

Lige ledes er det per 03-07-2021 ikke lovligt at sælge engangsservice af oxo-nedbrydeligt plast og ekspanderede polystyren, for hvad angår krus og kopper.

Øget vægt afgift

Yderligere har Den danske regering øget afgiften på engangsservice.

Afgiften, som er vægtbaseret, blev per 01.01.2020 øget til det tredobbelte, fra 19 øre til 57 øre per kg engangsservice. Kilde.

Dermed blev engangsservice fra 1. januar 2020 markant dyrere. Dette især for bæredygtig engangsservice, da disse produkter ofte er tungere end traditionelle plastikengangsservice. 

Køb bæredygtigt

Allerede nu er der rigtig mange forhandlere af bæredygtig engangsservice. Og selvom det først er fra juli 2021 at det lovmæssig skal være bæredygtig engangsservice, så bør du allerede nu vælge denne vej.

Det er for vores egen og de næste generationers skyld...